Fototips no.5 - Bokeh

Första fototipset på väldigt länge! Så självklart publiceras det på julafton!

Bara jag som älskar att fota bokeh?
Det är inte heller svårt, allt du behöver för att få bokeh med färg, så som jag gjort, är; Kamera (självklart), stativ är en bra hjälp om du vill ha väldigt klara och inte suddiga bilder, små lampor, något lamporna kan speglas i som t.ex glitter, glansigt papper, julgranskulor, pärlor eller vad som helst som är glansigt. Det blir bäst resultat om lampan kan speglas i något.

På min kamera (Nikon D5000) har jag en funktion som heter SCENE. Där kan man välja mellan 13 olika motivtyper att fota. T.ex djur som rör sig fort, barn, solnedgång, hög/lågdagerbild, snö/strand, nattmotiv osv. Jag har även "levande ljus". Därför väljer jag att ta den, eftersom ljuset sprider sig över hela bilden när man fotar mot en lampa eller ljus. Perfekt till bokeh! Om man inte har den funktionen så spelar det egentligen inte någon roll om vilken annan man tar, det kan vara auto, makro etc. Själv hade jag valt makro om inte levande ljus hade funnits på min.

1. Börja med att sätt kameran på stativet (om du har något). Ställ stativet i höjd med lampan/glittret/pärlorna du skall fota.
2. Ställ in kameran på SCENE -> levande ljus (om du har), eller makro etc.
3. På mitt Nikkor objektiv (det finns nog alldeles säkert på alla andra objektiv också!) finns det en knapp som det står A och M på. A = Auto - kameran fixar fokus, skärpa osv åt dig. M = Manuell - du får ställa in skärpan, fokusen på fokusringen själv. 
4. Tryck på knappen så att den står på M. Därefter ställer du in så att du får så oskarpt som möjligt. Jag vet att det låter knäppt, men det blir bra!
 5. För att få stora bokeh-prickar, gå så nära objektet som möjligt. Sedan är det bara att knäppa bilderna! Kom ihåg att ha fokusringen i oskärpa HELA tiden, inte "lite halvt", annars blir det jättefula bilder. Tro mig, jag har testat. Ta så många bilder som möjligt, då har du lika många att välja mellan!

Jag fotade julgranen (såklart) med glitter, silverkulor, röda kulor och lampor i.
Här är mitt resultat!
Kommentarer
Postat av: Sara :)

de blir så sjukt snygga bilder alltså! :D

pössen

2010-12-24 @ 13:56:52
URL: http://freakwithme.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0